Skip to content

Architektura 21szego wieku : „Dlaczego nie robimy tego na schodach” / Ponów tworzenie / ponowne modelowanie

2 tygodnie ago

461 words

Dzięki uprzejmości Re-Make / Re-Model.
Dlaczego nie robimy tego na schodach.
jest zwycięską propozycją wygrania konkursu na projekt architektoniczny.
Build What Here.
organizowane przez Duńskie Centrum Architektury i Festiwal Roskilde, w celu stworzenia projektu architektonicznego dla Strefy Kultury na Roskilde Festival 2011.
Projekt został zaprojektowany przez architekturę zbiorową Re-Make / Re-Model, w skład której wchodzą Anders Grivi Norman z Oslo w Norwegii i Victor Serrander Sztokholm, Szwecja.
Projekt zostanie zbudowany na festiwal Roskilde i zostanie zaprezentowany na wystawie w duńskim Centrum Architektury w Kopenhadze 7 maja.
Więcej o tym projekcie po przerwie.
.
Dlaczego nie.
Robimy to na schodach.
to otwarta i elastyczna koncepcja zapewniająca różnorodne przestrzenie, które mogą pomieścić wszystkie rodzaje aktywności w każdej godzinie każdego dnia festiwalu muzycznego w Roskilde.
Festiwal jest jedną z najbardziej tętniących życiem dzielnic miejskich na świecie.
120 000 ludzi gromadzi się na polu, by świętować muzykę, kulturę, życie i siebie nawzajem.
Ponieważ wydarzenie to tak wiele o osobistym doświadczeniu, architekci podeszli do konkursu z pytaniem:.
Dlaczego nie.
Dzięki uprzejmości Re-Make / Re-Model.
Dlaczego nie robimy tego na schodach.
świętuje wyjątkowe doświadczenia festiwalu, tworząc dwa duże schody z miejscami siedzącymi z widokiem na tereny festiwalowe i wypełniając je pudełkami aktywności, w których wszystko może się zdarzyć.
Między socjalizacją, graniem muzyki, spaniem, czytaniem, cieszeniem się krajobrazem lub tańczeniem zaprojektowanych przez Re-Make / Re-Model przestrzeni, które można wykorzystać do każdej z tych czynności.
Dzięki uprzejmości Re-Make / Re-Model Strategia jest wieloaspektowa.
Po pierwsze, istnieje potrzeba siedzenia, które jest zorganizowane w trójkąt o wymiarach 27 x 27 mx 10 m, zbudowane z ponownie używanej sklejki z rusztowaniem jako wsparcie strukturalne, stają się naturalnym miejscem spotkań i zebrań dla całego festiwalu.
Od góry można spojrzeć na pomarańczową scenę i całą drogę powrotną do namiotu w obozie.
Kolejna trójkątna część wypoczynkowa z widokiem na pierwszą służy jako miejsce do obserwowania innych uczestników festiwalu.
Różne orientacje pozwalają wybrać, czy chcesz siedzieć w słońcu, czy w cieniu przez cały dzień.
Tworzy również obszar idealny do uprawiania sportu, imprez publicznych lub improwizowanych koncertów.
Aksonometryczna 01 Trzecia strategia polegała na stworzeniu osłoniętego miejsca do siedzenia poprzez wycięcie pod spodem schodów i stworzenie olbrzymiego zadaszonego obszaru, z którego można korzystać w każdych warunkach pogodowych.
W nocy przestrzeń ta zamienia się w scenę taneczną.
Kompleksowe aranżacje podpór konstrukcyjnych, światła wiszące na suficie i instalacje artystyczne tworzą świat inspiracji i tajemniczości.
Na koniec, umieszczając kilka okien aktywności w różnych rozmiarach na schodach, architekci zapewniają obszary, w których ludzie mogą tworzyć własne przestrzenie i organizować wersję festiwalu.
Sekcja 01
[podobne: domki drewniane, domki dla dzieci, Domy prefabrykowane ]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane tematy z artykułem: domki dla dzieci domki drewniane Domy prefabrykowane