Skip to content

Jednym z najtrudniejszych etapów produkcji na mokro jest suszenie surówki

1 miesiąc ago

112 words

Jednym z najtrudniejszych etapów produkcji na mokro jest suszenie surówki. Zachodzi ono bardzo łatwo w przypadku glin chudych, jak np. lessy, gliny zwałowe polodowcowe , większość mad i glin wstęgowych. Jednakże suszenie glin bardzo tłustych, jak np. trzeciorzędowych glin jeziornych, jest zagadnieniem nadzwyczaj trudnym. Z tego względu gliny te należy schudzać piaskiem mimo że zawartość piasku wpływa ujemnie na jakość wypalonego klinkieru. Pewne komplikacje przy suszeniu surówki są powodowane często zależnością szybkości suszenia dcl. pogody, koniecznością kilkakrotnego manipulowania i przewożenia schnącej surówki na zimę. [hasła pokrewne: blaty kuchenne z konglomeratu, kolory tynku, zbrojenie płyty stropowej ]

Powiązane tematy z artykułem: blaty kuchenne z konglomeratu kolory tynku zbrojenie płyty stropowej