Skip to content

Kącik architekta – GSO Nürnberg Information Centre Competition / Studio DMTW

2 miesiące ago

470 words

Dzięki uprzejmości Studio DMTW Nowe centrum informacyjne, zaprojektowane przez Studio DMTW, ma być centralnym, reprezentatywnym punktem identyfikacyjnym w ogólnym kontekście Georg-Simon-Ohm-Hochschule.
Dzięki programowi obejmującemu bibliotekę z otwartą przestrzenią do czytania, indywidualnymi pomieszczeniami do pracy oraz kilkoma salami seminaryjnymi i konferencyjnymi, projekt przewiduje wyraźną strukturę dla wszystkich funkcji zarówno w obszarach zewnętrznych, jak iw nowym budynku.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Zarówno wysoki poziom estetyki, jak i funkcjonalność budynku odgrywają ważną rolę, odzwierciedlając jednocześnie ducha tej ponadregionalnej instytucji.
Zamiast być dużą przeszkodą, centrum działa jako łącznik między kampusem na północy a nabrzeżem Pegnitz na południu.
W ciągu dnia ścieżka łącząca te dwa biegu biegnie prosto przez foyer, przez co staje się głównym miejscem spotkań dla uczniów i nauczycieli.
Wcięte powierzchnie wejściowe są wyraźnie czytelne z rzeźby, a tym samym stymulują oczywistą orientację.
Dzięki uprzejmości Studio DMTW Duża przeszklona pustka stanowi główny element sześcianu zapewniający światło dzienne dla wszystkich wewnętrznych funkcji, a jednocześnie dzieli je na łatwe do kontrolowania sekcje.
Atrium to także wizualny, ale dźwiękoszczelny kontakt pomiędzy wszystkimi częściami programu i ułatwia zwiedzającym orientację.
Ze względu na swoje położenie nieodłączne od pustki, a także kompaktowy magazyn na najwyższym piętrze, który może pełnić funkcję niedostępnego magazynu wiedzy.
staje się widoczną częścią budynku i w subtelny sposób odzwierciedla podstawową funkcjonalność centrum informacyjnego.
Dzięki uprzejmości Studio DMTW Podstawą budowy są dwa niezależne rdzenie sąsiadujące po zachodniej stronie.
Jeden łączy wszystkie funkcje publiczne i łączy je z dużym atrium, a drugi zapewnia dostęp do wszystkich wewnętrznych funkcji usługowych.
Układ ten umożliwia również połączenie z potencjalnym załącznikiem po tej stronie na późniejszym etapie bez narażania lokalnej lokalnej infrastruktury publicznej.
Kolejna klatka schodowa w rogu północno-wschodnim zapewnia skróty między różnymi poziomami czytania i pracy.
Dzięki uprzejmości Studio DMTW Rzeźba składa się z dwóch różnych komponentów.
Cokół stanowi pierwszy element.
Objętość dotyka w niektórych miejscach kwadratu opisowego, podczas gdy w narożach wykuto wielkie wcięcia.
Otwory te tworzą elementy łączące z otaczającym placem i kampusem.
Spoczywając na tym cokole, drugi element tworzy samonośna kostka.
Jego elewacja konstrukcyjna zapewnia z jednej strony wolną od ścian powierzchnię zewnętrzną pod trzema dużymi wspornikami, az drugiej strony wyróżnia się wybitnym i kultowym wyglądem.
atrium Architekci: Studio DMTW Lokalizacja: Nürnberg, Niemcy Team: Marc Anton Dahmen, Maximilian Schmitz, Mint Penpisuth Wallace, Simina Dron Status: Typologia konkursu: Rozmiar biblioteki: ~ 8,7 tys.
m kw.
[podobne: kolory tynku, oznaczenia kabli, sufit podwieszany profile ]

Powiązane tematy z artykułem: kolory tynku oznaczenia kabli sufit podwieszany profile