Skip to content

Nowoczesna architektura : Wejście do Muzeum Pireusu Zabytki / PAR

2 miesiące ago

431 words

PAR Powstała w wyniku inwersji przestrzennej, propozycja nowego Muzeum Starożytności w Pireusie jest przemysłową typologią, która od nowa jest postrzegana jako miejsce kulturowe.
Zaprojektowane przez PAR, we współpracy z ARUP, ich zainteresowania leżą nie tylko w kompleksowym programie muzeum, ale także w niewykorzystywanym miejskim potencjale jako więź obywatelska.
Przekształcony w kultowe, światowej klasy muzeum otwartość budynku aktywuje Dzielnicę Wybrzeże Kulturalnego.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
System pustych przestrzeni wprowadza przestrzenną konfigurację, która przenosi światło dzienne do przestrzeni publicznych, jednocześnie angażując otaczający kontekst miejski.
Selektywne wymazywanie gwarantuje, że cenne właściwości betonowej struktury silosu zostaną zachowane i dostosowane do nowego zastosowania.
W momentach odejmowania kartezjańska siatka budynku silosu przekłada się na nową, wyprofilowaną geometrię, wyrażającą stare w nowy sposób.
.
PAR Współdziałając z otoczeniem, nowe muzeum otwiera się na wschodni plac i ścieżkę dla pieszych.
Jako dodatek do innych budynków w dzielnicy, istotnym elementem projektu było stworzenie solidnej przestrzeni publicznej na szczycie muzeum – wizualne połączenie wybrzeża kulturalnego z Pireusem i Atenami.
Dach aktywowany jest przez odbijającą basen zawieszony nad wschodnim wejściem.
Woda morska z basenu pełni rolę pasywnego elementu chłodzącego, który krąży w wieżach zintegrowanych z oryginalną strukturą silosu zbożowego.
.
PAR Ekspozycje muzealne są połączone w ciągłą pętlę, która porusza się spiralnie od holu do górnej przestrzeni publicznej.
Ta organizacja zapewnia wiele możliwości dla różnych przestrzeni wystawowych i technik.
wewnętrzna / zewnętrzna, zadaszona / otwarta, ciemna / lekka, kameralna / publiczna.
Duże publiczne pustki umożliwiają oglądanie zabytków z różnych punktów widokowych, stymulując interakcje z odwiedzającymi.
Program muzeum koncentruje się na trzech blokach programowych: wystawach, kuracjach i administracji.
lobby /.
PAR Programy są połączone trzema wzajemnie połączonymi atriami, które kształtują przestrzeń publiczną muzeum, jednocześnie otwierając budynek na jego otoczenie.
Monumentalna pionowa cyrkulacja jest zintegrowana z istniejącą siecią strukturalną wzdłuż wschodniej elewacji.
Wiele rdzeni cyrkulacyjnych zapewnia odwiedzającym możliwość skrócenia linearnej narracji ekspozycji do bezpośrednich punktów.
wielka galeria /.
PAR Architects: PAR Lokalizacja: Piraeus, Ateny, Grecja Zespół architektury: Jennifer Marmon, Partner in Charge; Matthew Young, Ross Ferrari, Project Architects; Devon Montminy, Arthur Wong, Jacqueline Kerr, Allison Klute, Seyoung Choi, Richard Molina, Tom Ames; Michelle Kalogerakis, lokalny inżynier konsultant: ARUP Environmental: ARUP, Russell Fortmeyer, starszy konsultant Klient: Piraeus Port Authority & Ministry of Culture Typ: Kulturalna, Muzealna Powierzchnia: 14 000 m2 Status: 2012 Konkurs
[hasła pokrewne: domy w stylu kanadyjskim, budowa kortów tenisowych, zbrojenie płyty stropowej ]

Powiązane tematy z artykułem: budowa kortów tenisowych domy w stylu kanadyjskim zbrojenie płyty stropowej